Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Huis Keppel

0409 Huis Keppel

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Geschiedenis van de archiefvormer
N.B. Zie T. Wilmer, 'Het kasteel Keppel', in: De woonstede door de eeuwen heen.
3.1. De Heren van Keppel
3.2. De Heerlijkheid Keppel
0409 Huis Keppel
Inleiding
3. Geschiedenis van de archiefvormer
N.B. Zie T. Wilmer, 'Het kasteel Keppel', in: De woonstede door de eeuwen heen.
3.2.
De Heerlijkheid Keppel
In 1941 en 1942 zijn door dr. W.C. Braat van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden onderzoekingen verricht *  naar een vroeg-middeleeuwse ronde burcht bij Hoog Keppel, waardoor is komen vast te staan, dat deze burcht uit de 10e of 11e eeuw dateert, en dat later in de onmiddellijke nabijheid een stenen gebouw heeft gestaan, dat in de 15e of 16e eeuw nog bestond. Het schijnt mij toe, dat we hier de oudste woonplaats van de heren van Keppel hebben te zoeken. Te Hoog Keppel was de oorspronkelijke parochiekerk; ongeveer halfweg tussen de kerk en de bovengenoemde burcht lag de Hof van Keppel *  (de curtis dus), die reeds in 1307 *  vermeld wordt als Kleefs leen, en waarschijnlijk tot de goederen behoorde, die in 1272 door de heer van Keppel aan Loef van Kleef in leen werden opgedragen. *  De verplaatsing van de zetel der heren van Keppel naar het huidige kasteel is met vrij grote zekerheid te stellen na het huwelijk van Roderick van Voorst met de erfdochter van Keppel (ca. 1330) en nog waarschijnlijker eerst omstreeks 1361, wanneer Sweder, heer van Voorst en Keppel, voor de nieuw-gestichte stad (het huidige Laag Keppel), gelegen bij het slot Keppel, van de keizer het recht krijgt jaar- en weekmarkten te houden. Het schijnt mij toe, dat deze (overigens mislukte) stadsstichting verband houdt met de verwoesting van de stins van Voorst bij Zwolle door de bisschop van Utrecht en de Zwollenaren (1362) en de daaraan voorafgegane nederlaag en gevangenneming van Sweder door Zwolle.
Hij zal behoefte gevoeld hebben zijn in Overijssel teloor gegane positie in Gelderland weder op te bouwen, en op veiliger plaats, op een eiland tussen twee takken van de Oude IJssel gelegen, zijn nieuwe zetel te vestigen van een wijdser constructie, dan de vroegere burcht had. Het terrein van de oude burcht, in 1497 als Keppels leen uitgegeven en dan de naam Hombeeck of Humbeeck (thans Het Hommeken) dragende, was sedert dit jaar in particulier (leen)bezit, en is eerst in 1713 weder met de heerlijkheid Keppel verenigd. Het feit dat aan dit goed de visserijrechten in de Oude IJssel waren verbonden, wijst op de belangrijkheid in vroeger eeuwen.
In 1374 gaf de hertogin van Gelre aan Wouter van Voorst het hoog- en laaggerecht op het huis Keppel, in de voorburcht en in de "stad" binnen de slotboom *  , en in 1394 stichtte Sweder, heer van Keppel, in zijn stad een kapel, die hij onder meer verrijkte met 2 vicarieën, te voren verbonden aan de kerk in (Hoog) Keppel. In 1404 gaven Otto van Asperen en zijn vrouw Johanna van Voorst stadsrechten aan Keppel. Zoals gezegd, een stad is Laag Keppel (ook genaamd Borgkeppel of Keppel-binnen) nooit geworden; in Hoog of Aldenkeppel bleef de kerk met haar groot aantal vicarieën *  het belangrijkste geestelijke centrum, waar ook de heren van Keppel hun begraafplaats hadden. De kerk van Laag Keppel is pas in 1394 gesticht.
4. Geschiedenis van het archiefbeheer
5. Genealogische schema's

Kenmerken

Datering:
(9e eeuw) 1272-1992
Auteur:
A.P. van Schilfgaarde; W.F.M. Ahoud
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal